O analiză de piață a Deutsche Bank și preluată de CNBC arată că cele mai mari șapte companii tehnologice au mai multă putere financiară decât toate companiile listate la bursă din statele membre G20.
„Cei 7 magnifici”, așa cum li se spune acestor coloși, depășesc, în forță financiare, aproape oricare altă ţară majoră din lume.
De fapt, doar trei state din lume le pot sta în față.
Companiile respective sunt toate din SUA: Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia şi Tesla.
O creștere fulgerătoare a profiturilor şi a capitalizărilor de piaţă ale acestor giganți le-a adus mai multă putere financiară decât au toate firmele listate pe bursă din ţările G20, arată Deutsche Bank.
Mai mult, dintre statele membre G20, doar China, SUA şi Japonia (aceasta din urmă, la limită) înregistrează profituri mai mari când vine vorba de companiile lor listate combinate.
Dacă s-ar capitaliza împreună, „Cei 7 magnifici” ar fi a doua cea mai mare bursă de valori din lume și la un nivel dublu faţă de bursa din Japonia, aflată pe locul 4.
Numai Apple și Microsoft, luate individual, au valori de piaţă similare cu cea a tuturor companiilor listate din Franţa, Arabia Saudită şi Regatul Unit, susțin nemții.
Un asemenea nivel de concentrare a puterii financiare nu poate genera decât riscuri pe piața de valori globală și în special pe cea din SUA, cred analiștii.
Jim Reid, care conduce departamentul de Economie globală şi cercetare tematică al Deutsche Bank, avertizează: „Bursa americană rivalează cu situaţia anilor 2000 şi 1929 în ceea ce priveşte faptul că este cea mai concentrată din istorie”.
În analiza sa, Jim Reid a remarcat un fapt interesant, anume că, în timp ce marile companii au avut tendinţa de a ieşi, la un moment dat, din Top 5, 20 din cele 36 de firme prezente în această categorie superioară sunt și în prezent în Top 50.
„Din «Cei 7 magnifici», Microsoft a fost acolo permanent, Apple este prezentă din decembrie 2009, Alphabet, permanent, cu excepţia a două luni din august 2012, şi Amazon, începând cu ianuarie 2017. Cel mai nou participant este Nvidia, din primul semestru ale anului trecut”, arată Reid.
Citește AICI mai multe despre acest subiect.
Ca o dovadă a puterii industriei IT vine știrea publicată de New York Times săptămâna trecută potrivit căreia OpenAI, un startup sprijinit de gigantul Microsoft, a ajuns la o valoare de piață de cel puțin 80 de miliarde de dolari.
Cotidianul american a anunțat încheierea unui acord pentru vânzarea de acţiuni.
Tranzacția este la un nivel uriaș, iar compania de inteligenţă artificială a fost evaluată la cel puţin 80 de miliarde de dolari, potrivit unor persoane apropiate afacerii. Acțiunile pentru compania OpenAI pot fi achiziționate în cadrul unei oferte de licitaţie condusă de firma de capital risc Thrive Capital.
Conform acordului încheiat, angajaţii din cadrul startup-ului vor putea să-și vândă și ei acţiunile deţinute la OpenAi. Astfel, se renunță la tradiționala rundă de negociere pentru strângerea de capital prin care compania își mărea capitalul.
Citește AICI mai multe.